Quiz o mrówkach (Nr 1) – MyrmeLuna

9.5/10

Oto pierwszy quiz na tym blogu! Quizy na MyrmeLunie nie są automatyczne! Są tam tylko takie pytania, odpowiedzi są pod wszystkimi pytaniami, a na samym dole – krótkie opisy wyników!!! Mam nadzieję, że do rozwiązania tego testu przydała się wiedza z MyrmeLuny!😃 Życzę powodzenia:D

1.Wskaż gatunek łatwy w hodowli.
a) Lasius niger
b)Camponotus ligniperdus
c)Myrmica rubra

2.Jaka jest polska nazwa Formica cinerea?
a)Pierwomrówka żwirowa
b)Mrówka żniwiarka
c)Pierwomrówka żniwiarka

3.W jakim miesiącu można zobaczyć rójkę Lasius niger?
a)Wrzesień
b)Czerwiec
c)Lipiec

4.Jaka to pora roku? Gatunek: Messor barbarus. W gnieździe wszyscy z wyjątkiem kilku robotnic śpią, nie ma dużo potomstwa, brak mrówek na arenie.
a)Późna wiosna
b)Zima
c)Lato/ jesień

5.Czego nie jedzą Myrmica rubra?
a)drewnojada
b)jabłek
c)liści

6.Probówka dla mrówek nie może być
a)szklana
b)drewniana
c)stara

7.Kim jest Luna z MyrmeLuny?
a)robotnicą
b)królową
c)samcem

8.Jak duża jest królowa mrówek faraona?
a)10 mm
b)4 mm
c)17 mm

9.Najdłużej żyjące mrówcze królowe (dotąd odkryte) są z gatunku
a)Lasius mixtus
b)Lasius niger
c)Lasius mixeu

10.Wilgotność odpowiednia dla Messorów to:   
a)1-10%
b)90-99%
c)30-50%

Jak myślisz, jak Ci poszło?

Sprawdź!

Klucz odpowiedzi:

1.a, 2.a, 3.c, 4.b, 5.c, 6.b, 7.b, 8.b, 9.b, 10.c

0 – 2 p. – Słabo, przeczytaj materiał jeszcze raz i przystąp do quizu ponownie!
3 – 5 p. – Średnio, przeczytaj bloga ponownie i spróbuj jeszcze raz!
6 – 8 p. – Dobrze, udało Ci się zdobyć większość punktów!
9 – 10 p. – Tak trzymaj! Życzę powodzenia w kolejnym teście!

Pamiętaj, aby podzielić się swoim wynikiem w komentarzu!

komentarzy

Udało mi się odpowiedzieć poprawnie na 9 pytań, hurra! To pokazuje, jak dużo się nauczyłam, czytając bloga!! Przyznaję, że zdarzyło mi się też strzelić, i to dobrze – szczęście sprzyja fanom Myrmeluny 😀

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *