Quiz o mrówkach (nr 2) – MyrmeLuna

10/10

To już kolejny quiz na blogu! Zasady są takie same, jak we wpisie Quiz o mrówkach (nr 1) – MyrmeLuna. Tylko pytania, klucz odpowiedzi i opisy odpowiedzi uległy zmianie. Tym razem pytań jest 15. 10 z nich to pytania typu abc. Kolejne 4 to identyfikacja gatunku. Jest to nowość! Przykład:
16. Występuje gamergate.
Odpowiedzi:
1 – Messor barbarus
2 – Formica cinerea
3 – Camponotus ligniperdus
4 – Dicamma rugosum
Odp: 16.4 (trzy poprzednie gatunki były opisywane na blogu, wiemy, że wszystkie z nich posiadają królową, jeśli nie znamy pojęcia gamergate, nie wiemy, że to robotnica, która znosi jaja, więc przyda się wiedza z artykułu Słownik MyrmeLuny, jeśli nie zapoznaliśmy się wcześniej z treścią bloga, nie znamy tych gatunków i nie wiemy, że posiadają one królową/ królowe).
Ostatnie zadanie jest potwierdzeniem zapoznania się ze słownikiem MyrmeLuny!

Jesteś gotowy/ -a? Pytania znajdują się poniżej!

1. Na początek coś łatwego. Co to jest gamergate?
a)substancje chemiczne wydzielane przez mrówki
b)niezdolne do rozwoju jajo służące jako pokarm
c)robotnica, która może zostać zaplemniona przez samce

2. Elita to:
a) mrówka.
b)pancerz pokrywający ciało mrówek.
c)robotnice wykazujące większą inicjatywę i aktywność od pozostałych.

3. Callow – młoda, niewybarwiona robotnica. Jakie stadium rozwoju jest przed callow?
a)poczwarka
b)imago
c)samiec

4. Bardzo silne rozszerzenie odwłoka królowej przy składaniu jaj nazywamy:
a)Monandrią.
b)Fizogastrią.
c)Kutikulą.

5.Monoginia to:
a)występowanie w gnieździe jednej królowej.
b)monandria.
c)nantic.

6. Kolonia monokaliczna to przeciwieństwo:
a)majora.
b)migracji.
c)kolonii polikalicznej.

7. Major to:
a)mrówka należąca do najmniejszej kasty robotnic.
b)mrówka żołnierz należąca do największej kasty robotnic.
c)mrówka należąca do średniej kasty robotnic.

8. Archenotokia oznacza:
a)bardzo silne rozszerzenie odwłoka królowej przy składaniu jaj.
b)mrówka.
c) powstawanie samców z niezapłodnionych jaj.

9. Formica to:
a)lot godowy.
b) mrówka.
c)robotnica, która może zostać zaplemniona przez samce.

10. Myrmekofil posiada:
a)zdolność do życia z mrówkami.
b)cztery plamki na odwłoku.
c)własne mrowisko.

Teraz zidentyfikuj gatunek.

1 – Myrmica rugulosa
2 – Camponotus ligniperdus
3 – Lasius flavus
4 – Formica sanguinea

11. Główny lot godowy  każde mrowisko tego gatunku odbywa w październiku lub listopadzie.
12. Pierwsze słowo w jej nazwie to „mrówka” (w tłumaczeniu – nie uwzględniając drugiego słowa).
13. Posiada kastę major.
14. Nie było o nim artykułu na MyrmeLunie, nie pasuje do pozostałych.

Wykonaj polecenie Nie będzie to trudne.
15. Zapisz jedno hasło pojawiające się w słowniku MyrmeLuny, o którym nie było mowy w pytaniach: 1, 3, 6, 7, 9, 10.

Odpowiedzi:
1.c, 2.c, 3.a, 4.b, 5.a, 6.c, 7.b, 8.c, 9.b, 10.a –  jedna poprawna odpowiedź za 1 punkt
11.1, 12.4, 13.2, 14.3 – jedna poprawna odpowiedź za 2 punkty
15 – odpowiedzi jest wiele, sprawdź w Słowniku MyrmeLuny! – za 2 punkty
0 – 4 punktów – słabo! Przeczytaj artykuł od nowa i spróbuj jeszcze raz.
5 – 10 punktów – mogłoby być lepiej! Powtórz wiadomości i przystąp do testu ponownie.
11 – 14 punktów – średnio! Postaraj się nauczyć więcej i sprawdzić się po raz kolejny.
15 – 17 punktów – dobrze! Tak trzymaj!
18 – 20 punktów – świetnie! Znasz ten słownik jak własną kieszeń:D.
Drogi Czytelniku! Które zadanie było wg Ciebie najtrudniejsze?  Podziel się swoim wynikiem w komentarzu!

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *