Quiz numer 3!

Długo nie wstawiałem quizów. Teraz będzie ten obiecany w komentarzu – ten o mrówkach z Azji.

Pytań jest 10 – do wyboru odpowiedź a, b lub c.

1.Który z wymienionych gatunków występuje w Tajlandii (w naturze)?

a) Crematogaster biroi.
b) Messor barbarus.
c) Lasius niger.

2. Ile królowych jest w gnieździe dojrzałej kolonii Monomorium pharaonis?

a) 1.
b) Do 10.
c) Wiele.

3. Jakiego koloru są robotnice Crematogaster biroi?

a) Żółtego, pomarańczowego.
b) Czerwonego.
c) Czarnego.

4. Jak duża jest królowa Polyrhachis dives?

a) 2 – 3 mm.
b) 8 – 10 mm.
c) 9 – 12 mm.

5. Gdzie można spotkać mrówki Crematogaster biroi?

a) W Chinach.
b) W Ukrainie.
c) W każdym leśnym ogródku.

6. Czy wilgotność na arenie u Crematogaster biroi powinna zmieniać się zależnie od pory roku?

a) Tak.
b) Bez różnicy.
c) Nie.

7. Jakie systemy tworzą Solenopsis invicta?

a) Poligeniczne.
b) Monogeniczne.
c) Polikaliczne.

8. Mrówka ognista to:

a)Myrmica rubra.
b) Solenopsis invicta.
c) Myrmecia brunnea.

9. Czy Solenopsis fugax gryzie?

a) Nie, żądli
b) Tak.
c) Nie gryzie (i nie żądli).

10. Czy hibernuje się gatunki mrówek z Singapuru?

a) Nie.
b) Tak.
c) Nie, ale porządnie chłodzi.

Jak Ci poszło?

0 – 3p. – Słabo.
4 – 6p. – Srednio.
7 – 8p. – Dobrze.
9 – 10p. – Świetnie!

Polyrhachis dives / armata

Klucz odpowiedzi:

1.a, 2.c, 3.a, 4.b, 5.a, 6.c, 7.c, 8.b, 9.a, 10.a.

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *